اویل سپراتور

اویل سپراتور (oil separator) یکی از قطعات مشترک بین سیستم‌های چیلر، سردخانه، آیس‌بانک و بطور کلی سیستم های تراکمی محسوب میشود
اویل سپراتور جزو یکی از قطعات حفاظتی و ایمنی محسوب میشود و جزو قطعات اصلی سیکل برودتی نیست. یعنی اینکه در ساختار خیلی از سیستم‌ها مشاهده میشودکه این قطعه نصب نشده است.
بودن این تجهیز بدون شک سود و منفعت زیادی بهمراه خواهد داشت و سیستم ر از آسیب‌های احتمالی جلوگیری می‌کند و نبودنش قطع به یقین می‌تواند خودش ریسک و خطراتی ر به احتمال داشته باشد. اما خب در بعضی از سیستم‌ها بنا به نوع اجرایی که دارند، وجودش یک لزوم و ضروری حساب میشود و باید حتما در سیکل تعبیه و نصب شود.

مقالات پیشنهادی : تعمیر چیلر در کرج | تعمیر سردخانه در کرج

اویل سپراتور چیست؟

بطور کلی ، در ابتدا اگر بخواهیم راجب به سپراتور توضیح بدهیم:
قطعه ایست که در صنعت در بعضی از قطعات و تجهیزات دیگه‌ای مثل کمپرسورهای هوا وجود دارد
همانطورکه از اسمش مشخص است ، سپراتور(SEPRATOR) به معنای جدا کننده و اویل(OIL) هم روغن می باشد.
پس این قطعه وظیفه جدا کردن روغن از مبرد را دارد و برای سیستم از این بابت دارای اهمیت است. همانطور که میدانید خروج روغن از کمپرسور یک امر اجتناب ناپذیر و در هر شرایطی ودر هر صورتی،بسته به میزان و عمر و قدمت کمپرسور، فرار روغن از کمپرسور را داریم.
سوال این است که چرا این مورد صورت میگیرد:
در سیستم‌های تراکمی وقتی که در فضای سیلندر رینگ‌ها از حالت آب‌بندی کامل خارج شوند و بعد از مدت‌ها کار کردن در جداره‌ی سیلندر گاز بندی به درستی انجام نمیشود. به مرور زمان کم کم روی دیوارها روغن بالا می آید و پیستون روغن ر از طریق سر سیلندر از کمپرسور خارج می‌کند و اصطلاحا فرار روغن را داریم و اگر این امر بیش از حد اتفاق بیفتد حتما باید کمپرسور تعمیر و اورهال بشود.
خب پس در این شرایط لزوم می‌بینیم از تجهیزی با کاربری خاص به نام اویل سپراتور استفاده بکنیم ،نه برای جلوگیری از این کار بلکه برای جبران بخشی از این اتفاق.
در جواب سوال دوستان ،که اگر سیستم به اویل سپراتور تجهیز شود دیگر به هیچ وجه روغن از مدار خارج نمیشود؟؟؟
در پاسخ باید جواب داد.خیر باز بخشی از روغن از مدار خارج میشود و به کندانسور خط مایع و ادامه‌ی مسیر منتقل میشود.
سوال دیگر دوستان که آیا در چیلر و سردخانه حتما باید اویل سپراتور وجود داشته باشد؟؟
در سیستم‌های تهویه که دمای اواپراتور بالا هست، به نسبت سردخانه مانند چیلر ،دمای اواپراتور اگر برای بحث تهویه تعبیه شده باشد خب معمولا مثبت 5 درجه الی 7 درجه دمای اپراتور . قاعدتا روغن در فضای اواپراتور گرانروی – ویسکوزیته خودش را از دست نمیدهد و با همان حالت باقی می ماند.
و همین امر سبب بازگشت روغن به کمپرسور خواهد شد. که این اتفاق نطلوب است.
اما در سیستم های دما پایین، چون دمای اواپراتور پایین هست، اصطلاحا روغن سفت و از اواپراتور به کمپرسور برنمی‌گردد و هرچه دمای اواپراتور پایین تر باشد مشکل حاد تر خواهد شد.
در تونل انجماد و یا در سیستم زیر صفری و تجهیزات بستنی-بار سفت کن و … دمای اپراتور ما یک دمای پایینی هست یعنی می‌توانیم دمای صفر درجه رو به پایین داشته باشیم یعنی اگه در سردخانه بالا صفری دمای اواپراتور صفر درجه است الی پایین‌تر.
قطع به یقین یکی از خواص روغن استاندارد این هست که در دمای پایین خاصیت خودش از دست ندهد و غلظت آن تغییر نکند. متاسفانه خب با وجود روغن‌هایی که در بازار موجود هست .این اتفاق زیاد مشاهده می شود و روغن مقداری غلیظ شده و در اواپراتور و خط برگشت جریان کند و سختی خواهد داشت.
و اگر این برگشت روغن به کمپرسور میسر نشود و کمپرسوربا کمبود روغن کار بکند خودتان بهتر می‌دانید دچار چه مشکلاتی خواهد شد و در معرض چه خطراتی خواهد بود.

اویل سپراتور چگونه کار میکند؟

مبرد به همراه روغن از سرسیلندر کمپرسور خارج شده و به اولین قطعه که ویسپراتور باشد میرسد و در آنجا روغن به صورت قطره قطره در کف فضای اویل سپراتور جمع می‌شود . در داخل اویل سپراتور یک شناور استیل وجود دارد که به یک شیر وصل می‌باشد با تجمیع روغن و بالا رفتن سطح روغن شناور شیر را باز کرده و توسط فشار بالای فضای اویل سپراتور روغن از مسیر برگشت روغن به کمپرسور برمی‌گردد
و این اتفاق تا زمان پایین آمدن سطح روغن ادامه می‌یابد و تمامی روغن تا حد تنظیم شده شناور به کمپرسور برمی‌گردد.

5/5 - (1 امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

20 − 2 =