بطور کل شیرهای الکتریکی یا شیرهای کنترل الکترونیکی میتوانند در هرجایی مورد استفاده قرارگیرند ، بعنوان شیرانبساط و بطور کلی بعنوان انواع رگولاتورها و شیرهای کنترل فشار و دبی و …. .
چهاردسته از این شیرهای الکتریکی به بازار متداول صنعت راه پیدا کرده است که عبارتند از : شیرهای برقی – شیرهای آنالوگ – شیرهای موتوری و شیرهای موتوری پله ایی یا همان Step motor ها.
شیرهای موتوری پله ایی ، یا استپ موتورها ، اساس تولید شیرهای انبساط حرارتی کنترل الکترونیکی میباشند که آنها را EEV مینامیم.
در شیرهای دارای استپ موتور ، یک موتور باعث باز و بسته شدن شیر میشود با این تفاوت که استپ موتورها بر خلاف موتورهای متداول امروزی هنگام برقراری جریان گردش مستمر و بدون توقفی ندارند بلکه با هر سیگنالی که از سمت کنترل کننده الکترونیکی به آنها ارسال میشود ، بخشی از یک دور کامل (بر حسب درجه) توسط موتور طی میشود. اگر به هر بخشی از دور که توسط موتور طی میشود یک پله یا step بگوییم ، متوجه میشوید که چرا نام این موتورها را استپ موتور گذاشته اند. استپ موتورها به سیگنال ارسالی از طرف کنترل کننده دیجیتالی همواره پاسخ دقیقی میدهند که در نهایت باعث ایجاد کنترل دقیق بر روی محصول موردنظر که بواسطه این موتورها ساخته شده ، خواهد شد.
برای نمونه استپ موتورهای مورد استفاده در EEV ها تقریبا دارای 2500 الی 6300 استپ (پله) میباشد. بنابراین میتوان پی برد اینگونه از شیرهای انبساط میتوانند کنترل دقیقی بر روی دبی مبرد عبوری به اواپراتور داشته باشند.
استپ موتورها مدت زمان زیادی است که اختراع شده اند ولی بدلیل گران بودن آن معمولا در تجهیزات گران قیمت یا لوکس مورد استفاده قرارمیگرفتند. در سالهای اخیر بدلیل اینکه اکثر تولیدات و محصولات بسمت سیستمهای کنترل دیجیتالی پیش رفته اند ، استفاده از این نوع موتورها را در محصولات چندین برابر کرده است.

تئوری عملکرد استپ موتورها

همانطور که گفتیم موتورهای معمولی از لحظه ایی که به برق متصل میشوند شروع به گردش کرده و به گردش خود ادامه میدهند تا جایی که برق آنها قطع شود ولی استپ موتورها هنگام وصل شدن جریان ، کمانی از دور کامل را طی کرده و می ایستند و با اتصال دوباره جریان ، کمان دیگری از دور کامل طی میشود. این عمل میتواند تا نهایت جایی که محدودیت مکانیکی بما اجازه میدهد صورت پذیرد.
اساس استپ موتورها هم بر پایه اساس موتورهای معمولی است بر حسب این قانون که : قطب های هم نام همدیگر را دفع و قطب های غیر-همنام در آهن ربا یکدیگر را جذب میکنند.
برای مثال در شکل زیر با استفاده از دو آهنربا میتوان استپ موتورهای 180 درجه در هر پله یا ، دو پله در هر دور کامل را ساخت. زمانیکه آهنرباهای الکتریکی در خلاف قطب روتور ، قطب مغناطیسی پیدا کنند ، استپ موتور 180 درجه چرخیده و در جای خود ثابت می ایستد.
در هر پله حرکتی استپ موتور شیرانبساط ، حرکت دورانی به حرکت خطی تبدیل شده و سوزن شیرانبساط 0.002 الی 0.003 میلیمتر جابجا (باز/بسته) میشود و باعث تاثیر در میزان دبی مبرد ورودی به اواپراتور خواهد شد.
تمامی EEV ها دارای یک کنترل کننده الکترونیکی هستند. اغلب استپ موتورها و بطور کلی استپ موتورهای بکار رفته در EEV ها فاقد مغز متفکر هستند. این مدل استپ موتورها هرگاه سیگانالی دریافت کنند وقعیت خود را تغییر داده در غیراینصورت سرجای خود ثابت میمانند.
هنگامی که برق سیستم وصل میشود ، سیستم کنترل کننده الکترونیکی از کجا بداند که استپ موتور EEV در چه وضعیتی و چه پله ایی قرار دارد ؟
فرض کنید یک EEV دارای نهایت 2500 استپ میباشد. هنگامیکه EEV برای اولین بار شروع به کار میکند یا برق آن وصل میشود برای بدست آوردن نقطه آغازین یا استپ شماره صفر ، کنترل کننده دیجیتالی بجای 2500 سیگنال ، 3000 سیگنال بسمت EEV میفرستد ، بعبارت دیگر تعدادی سیگنال بیشتر از تعداد پله های شیرانبساط دیجیتالی.
این فرآیند باعث میشود که کنترل کننده مطمئن شود که شیرانبساط در وضعیت صفر قرار گرفته است و نقطه شروع و صفر شیرانبساط بدست می آید.
شیرهای انبساط دیجیتالی همانند شیرهای انبساط ترموستاتیک دبی مبرد ورودی به اواپراتور را کنترل میکنند و میزان این دبی بواسطه سیگنالی که از کنترل کننده الکترونیکی بسمت استپ موتور شیرانبساط ارسال میشود تنظیم میشود.
در شیرهای انبساط ترموستاتیک حس کردن شرایط خروجی از اواپراتور و تنظیم شیرانبساط بواسطه بالب حرارتی شیر انبساط انجام میشود و در شیرانبساط الکترونیکی حس کردن فشار خروجی از اواپراتور و دمای سوپرهیت توسط سنسورهای دمایی (مانند Pt1000) و ترانسدیوسر فشار (مانند خروجی 20-4 میلی آمپر) انجام میگردد.

جهت انجام سرویس چیلر،سردخانه، کولر گازی،داکت اسپلیت بصورت اصولی و دستگاه های مجهز و همچنین افراد متخصص و

متعهد می توانید با ما تماس بگیرید

آدرس دفتر:آزادگان،خیابان برغان،خیابان ساریخانی.

09127652048

02632403163

با مدیریت فیروزی

Rate this post

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *